Sorry dat ik het zeg, maar (op die van @AarClay en @FangorN na) de meeste antwoorden op tigermaffia zijn vragen slaan werkelijk waar nergens op of zijn totaal niet inhoudelijk. Hij heeft 3 concrete vragen waaruit ik persoonlijk kan opmaken dat hij nog niet heel veel ervaring heeft hiermee. Natuurlijk is dit helemaal geen probleem, ook de rest van ons is ooit ergens begonnen en ook ik wou vroeger graag een server hebben puur voor de heb.
Goed, je hebt 3 vragen waarvan ze ronduit al beantwoord zijn, maar hier komen mijn antwoorden:
Vraag 1- Wat voor PC heb ik nodig?
Denk na over wat je later wilt gaan doen met je pc / server. Heb je de intentie om je server uiteindelijk in het DC (datacenter) te hangen? Zo ja, ga dan gericht opzoek naar een 19" chassis (bijvoorkeur 1u om te beginnen) met hardware dat weinig stroom verbruikt. Denk hier bijvoorbeeld aan een server met een Xeon in de 'L' series, welke staan voor 'low power' als ik het goed heb. Deze zijn iets minder snel dan de 'normale' xeons, maar zijn wel een stuk zuiniger.
Als ik je vraag zo lees, is je wordpress website de zwaarste applicatie die je wilt draaien. Ga op onderzoek uit wat voor resources je nodig hebt, en kijk of je misschien ervaringen van andere kan vinden op internet omtrent wat hun nodig hadden voor een goedlopende wordpress website. Ik denk dat je met een simpele Xeon CPU je websites prima kan runnen.
Ook geheugen is uiteraard een punt. Let op eventuele toekomstige uitbreidingen (misschien wil je later een minecraft server erbij draaien?). Let ook op of het moederboard alleen ECC geheugen ondersteund of ook normaal geheugen. ECC geheugen is niet een must, maar geeft je een extra fout herstellende laag mocht er een bitje omvallen in het geheugen.
Voor je opslag zou ik zeker een RAID opstelling kiezen waarbij minimaal 1 disk uit mag vallen. Op die manier behoud je je data, en blijft je server draaien mocht 1 van je opslag media (HDD, SSD) kapot gaan. Een videokaart heb je over 't algemeen niet nodig, mits je geen onboard hebt.
Zulke servers zoals hier beschreven kan je vaak redelijk goedkoop 2e hands krijgen. Ik weet niet wat je budget is, maar misschien moet je eens kijken op marktplaats.nl of tweakers.net.
Vraag 2 - Windows of Linux?
Eigen keuzen uiteraard, beide zijn goed. Let er wel op dat je 'officieel' Windows licenties nodig hebt indien je Windows wilt gebruiken, deze kunnen nog al prijzig zijn mocht je ze aanschaffen. Persoonlijk zou ik voor Linux gaan, en ook daar is het volledig je eigen keuze welke distro je wilt gebruiken. Ook ik zou je Ubuntu of Debian aanraden, maar dat is mijn mening.
Let bij je keuze (vooral bij Windows) wel op de eisen waar je server aan moet voldoen.
Vraag 3 - Hoe zet ik een domeinnaam op mijn naam?
Hier heb je zogeheten 'Registars' voor. Dit zijn bedrijven welke aangemeld zijn bij bijvoorbeeld SIDN om een .nl domeinnaam te mogen registreren. Wanneer je een domeinnaam registreert zit er vaak (minimaal 2) DNS servers als dienst bij in begrepen. Dit houd in dat hun de 'Nameservers' van het domeinnaam naar hun DNS servers verwijzen. De records pas je vervolgens op hun DNS servers aan met het paneel waar je dan toegang tot krijgt.
Mocht je zelf DNS servers willen of hebben draaien, dan kan je de nameservers naar jouw eigen DNS servers laten verwijzen (ook via het controlepaneel van de registar) en kan je de records zelf volledig beheren.
Om je vraag direct te beantwoorden: Het zetten van een domeinnaam op jouw naam gebeurd bij het registeren, verhuizen of wanneer je dit als wijziging aangeeft bij de registar. Dat laatste brengt mogelijke kosten met zich mee.
Overige puntjes
1. Mits je een zakelijk abonnement hebt bij je ISP, is het mogelijk dat je IP wel eens kan veranderen. Let hier op, en los dit eventueel op met DynDNS (zou je je even in moeten verdiepen). DynDNS is kort gezegd een manier om een veranderd IP-adres automatische te wijzigen in DNS records van je domeinnaam.
2. Let goed op beveiliging, vooral als je de boel thuis draait. ISP's vinden het niet prettig als jij een lek creëert waar misbruik van gemaakt wordt. Dit kan resulteren in een (tijdelijke) block / blacklist van je ISP (*kuch kuch*, spreekt uit ervaring). Begin bijvoorbeeld met het sluiten van alle standaard poorten, en open alleen de poorten die je echt gebruikt.
3. Van fouten leer je :).